Wichelroede lopen bij Giezelbaarg en Klooster Ter Apel

Wanneer:
24 juli 2019 @ 13:30 – 16:30
2019-07-24T13:30:00+02:00
2019-07-24T16:30:00+02:00
Waar:
Veele en Ter Apel
Veele en Ter Apel

 

 

 

U reist met eigen vervoer van De Giezelbaarg te Veele naar Klooster Ter Apel.

Periode 1587 en 1803
De Geselberg, ook wel ‘Giezelbaarg’, ‘Galgebaarg’ of ‘Galgenberg’ genoemd, is een oude opgestuwde heuvel uit de laatste IJstijd nabij de Westerweg tussen Veele en Wedde, vlakbij de Ruiten-Aa. In de periode tussen 1587 en 1597 werden er op de Geselberg meerdere personen wegens ‘hekserij’ levend verbrand. Tot in het jaar 1803 vonden hier terechtstellingen plaats. Velen personen werden hier gemarteld en gebrandmerkt en het was ook een plaats waar doodvonnissen werden voltrokken die waren uitgesproken door het ‘Crimineel Gerichte’, bestaande uit de drost van Wedde, de rechters in Vlagtwedde en Bellingwolde en twee assessoren.

Bezienswaardigheden
De heuvel van 4,5 meter boven NAP steekt ongeveer 2,5 meter boven het maaiveld uit. Voor de Geselberg staat een gedenksteen waarop de namen van deze ‘heksen’ vermeld staan.

Arrangement Wichelroede lopen
In vroeger tijden was men gewend om een wichelroede te gebruiken om energieën te meten, maar ook om bepaalde plekken te bepalen waar dan een huis, een kerk of een rituele plaats werd gebouwd.
U kunt dit ook zelf meten en bepalen! Nu heeft U de gelegenheid dit zelf te ondervinden. Het is niet zweverig, het is meetbaar, ook voor mensen die geloven dat er niets is tussen hemel en aarde. Naast energielijnen, zoals wateraders of aardstralen is het ook mogelijk oude energie te meten. Dat wat is blijven hangen door de intensiteit van de gebeurtenissen of door veelvuldig gebruik van een bepaalde plek.

Giezelbaarg
U krijgt tijdens deze middag zelf ook een wichelroede in de hand en onder leiding van de ervaren wichelaar Hans Baars wordt er uitgelegd wat er te meten is en ook hoe u dat kunt doen. De Giezelbaarg – de naam zegt het al, Geselberg – was een plek waar in de jaren 1587 tot 1597 diverse mensen zijn terechtgesteld vanwege hekserij en het is een van de plekken waar de familie Addinga – hoofdelingen van Westerwolde – rondwaarden en onrust stookten. In de omgeving zijn bijzondere plekken te vinden; plaatsen waar recht werd gesproken, waar mensen werden veroordeeld, maar ook positieve straling en zou de ondergrondse tunnel die uit de Burcht Wedde loopt bij de Giezelbaarg uitkomen? Genoeg te beleven dus.

Museum Klooster Ter Apel
Na een korte uitleg en wichelen bij de Giezelbaarg reizen we af naar Museum Klooster Ter Apel. Daar aangekomen, krijgt u een iets uitgebreidere presentatie, is er ook ruimte om vragen te stellen en uiteraard ook deze zeer bijzondere plek aan een meetonderzoek te onderwerpen. Er is genoeg gebeurd op deze plek om energieën op te sporen. Zou dit klooster ook op “de juiste plek” staan? Wat is er te meten in de Kanunnikenkerk, is er nog te meten waar en wanneer brand is geweest op zolder? We sluiten af met een Kloostermok koffie/thee met Kruisherencake in Kloostercafé De Refter. Er is daar ook nog de gelegenheid om vragen te stellen en na te praten.

Prijsindicatie activiteit
€ 19,50 per persoon (prijswijziging voorbehouden).
Minimaal 5 personen, maximaal 15 personen.

Reservering
Uitsluitend op afspraak. Reservering via praktijk@hansbaars.nl of anastasia@kloosterterapel.nl.

Geef een reactie