Labyrint lopen

Het levenspad door het klassieke labyrint

Hier in Vriescheloo is het nieuw aangelegde labyrint van lauriertakken gemaakt. Hiernaast zie je een soortgelijk labyrint, dit keer gemaakt met vlas. Je kunt een reis door het labyrint ondernemen met een levensvraag, een probleem of gewoon omdat je de ervaring van het lopen van een labyrint wilt ondergaan. Achteraf zullen we ook een “labyrint kaart” trekken die we gezamenlijk kunnen bespreken.

Je bent terecht gekomen op een bijzondere plek en we gaan op deze plek gezamenlijk een labyrint lopen. Wat is een labyrint? Een labyrint is geen doolhof, maar een ervaring, een belevenis. Zoals men wel zegt: “In een doolhof verlies je je weg, in een labyrint vind je je weg.”

Het labyrint bestaat al ruim 4000 jaar en labyrinten zijn feitelijk mythische ontwerpen die al heel vroeger gebruikt werden voor vruchtbaarheidsrituelen, symbolische bedevaarten en de beleving van spiritualiteit. In deze razendsnelle hyperactieve wereld worden de labyrinten juist weer populair zodra er meer en meer mensen op zoek gaan naar plekken die inzicht en innerlijke wijsheid bevorderen.

Het labyrint staat symbool voor de weg die wij afleggen in het leven, de weg naar binnen toe. Het kan gebruikt worden als een weg naar je hart, het kan mogelijke problemen oplossen, je intuïtie verbeteren, kortom het is een spiegel op je levenspad. Door het lopen van het labyrint verbind je je met de aarde en de kosmos. Het kan dienen om de zelfkennis te vergroten, een levensfase te kunnen beëindigen en een nieuwe fase te beginnen. Het kan je misschien zelfs inzichten geven en mogelijk transformeren.

Er zijn diverse soorten labyrinten. Hier ligt het klassieke labyrint in ronde vorm. Al op Kretenzische munten uit de 5e en 4e eeuw voor Christus werd dit labyrint afgebeeld.

Dit klassieke labyrint heeft 7 paden en het getal 7 is een magisch getal, som van de heilige getallen 3 en 4. Maar 7 komt ook voor in de 7 wereldwonderen, de 7 poorten van Thebe, de 7 chakra’s, de 7 zonden. 

Je ziet bij het lopen door het labyrint dat je enkele malen het centrum van het labyrint heel dicht nadert. Je wordt er echter vervolgens weer vanaf geleid. Dit staat symbool voor het leven, ook daarin denk je er te zijn en dan blijkt dat toch weer even anders te liggen. Tevens is gebleken dat doordat je naar beneden kijkt bij het lopen van een labyrint en met een innerlijke reis bezig bent of kunt zijn, een gedeelte van de hersenen automatisch uitgeschakeld wordt en je dus goed kunt focussen op dat waar je op dat moment mee bezig bent.

De weg door het labyrint bestaat uit drie delen

De heenreis wordt gekenmerkt door loslaten, je maakt je hoofd los van de dagelijkse zorgen en je ontspant.
De tijd in het centrum van het labyrint betekent ontvangen. Je neemt rust en stelt je open voor inzichten en wellicht transformatie.
De terugreis gebruik je om dat wat je hebt mogen ontvangen een plek te geven, misschien zelfs plannen te maken met je nieuwe inzichten.

Hoe ervaar je het labyrint op de meest optimale manier?

Neem even rust voordat je het labyrint betreedt.
Loop je eigen tempo
Loop met aandacht
Wees open en ontvankelijk

Wil je op de hoogte gehouden worden van de labyrint wandelingen in Vriescheloo en elders, vul dan hieronder je gegevens in.