labyrint van vlas

Labyrint lopen

Het levenspad door het klassieke labyrint

Hiernaast zie je het klassieke labyrint, dit keer gemaakt met vlas. Je kunt een reis door het labyrint ondernemen met een levensvraag, een probleem of gewoon omdat je de ervaring van het lopen ervan wilt ondergaan. Achteraf zullen we ook een “labyrintkaart” trekken die we gezamenlijk kunnen bespreken.

Wat is een labyrint? Het is geen doolhof, maar een ervaring, een belevenis. Zoals men wel zegt: “In een doolhof verlies je je weg, in een labyrint vind je je weg.”

Geschiedenis

Het labyrint bestaat al ruim 4000 jaar. Heel vroeger werden labyrinten gebruikt voor vruchtbaarheidsrituelen, symbolische bedevaarten en de beleving van spiritualiteit. In deze razendsnelle hyperactieve wereld worden de labyrinten juist weer populair, zodra er meer en meer mensen op zoek gaan naar plekken die inzicht en innerlijke wijsheid bevorderen.

Het staat symbool voor de weg die wij afleggen in het leven, de weg naar binnen toe. Het wordt gebruikt als een weg naar je hart, het kan mogelijke problemen oplossen, je intuïtie verbeteren. Kortom het is een spiegel op je levenspad. Door het lopen ervan verbind je je met de aarde en de kosmos. Het kan dienen om de zelfkennis te vergroten, een levensfase te kunnen beëindigen en een nieuwe fase te beginnen. Het kan je misschien zelfs inzichten geven en mogelijk transformeren.

Er zijn diverse soorten labyrinten. Hier ligt het klassieke labyrint in ronde vorm. Al op Kretenzische munten uit de 5e en 4e eeuw voor Christus werd dit afgebeeld.

Dit klassieke labyrint heeft 7 paden en het getal 7 is een magisch getal, som van de heilige getallen 3 en 4. Maar 7 komt ook voor in de 7 wereldwonderen, de 7 poorten van Thebe, de 7 chakra’s, de 7 zonden.

Je ziet bij het lopen dat je enkele malen het centrum heel dicht nadert. Je wordt er echter vervolgens weer vanaf geleid. Dit staat symbool voor het leven, ook daarin denk je er te zijn en dan blijkt dat toch weer even anders te liggen. Tevens is gebleken dat doordat je naar beneden kijkt bij het lopen en met een innerlijke reis bezig bent of kunt zijn, een gedeelte van de hersenen automatisch uitgeschakeld wordt en je dus goed kunt focussen op dat waar je op dat moment mee bezig bent.

Kardingerplas - GroningenDe weg door het labyrint bestaat uit drie delen

De heenreis wordt gekenmerkt door loslaten, je maakt je hoofd los van de dagelijkse zorgen en je ontspant.
De tijd in het centrum betekent ontvangen. Je neemt rust en stelt je open voor inzichten en wellicht transformatie.
De terugreis gebruik je om dat wat je hebt mogen ontvangen een plek te geven, misschien zelfs plannen te maken met je nieuwe inzichten.

Hoe ervaar je het labyrint op de meest optimale manier?

Neem even rust voordat je het labyrint betreedt.
Loop je eigen tempo
Loop met aandacht
Wees open en ontvankelijk

 

 

Aanmelden Labyrint Nieuws

Labyrint op de Tempelhof (Winssen), aangelegd door een aantal leden van Labyrintwerk.nl.