🚍🚍🚍 Wichelbus 🚍🚍🚍 Krachtplekken Wijnaldum en Keins

🚌 Reis naar Wijnaldum en Keins – 2 dagen 🚌

De reis duurt twee dagen, met één overnachting in een hotel. We verzamelen en vertrekken vanaf NS Station Assen om 9:30 uur en reizen af naar Noord-Holland met een stop in Wieuwerd en bij de krachtplaats in Wijnaldum (Punt 1 en Punt 2 op bovenstaande kaart). We overnachten in de buurt van Schagen. Op de tweede dag bezoeken we eerst de Maria kapel in Keins (Punt 3 op de kaart) alvorens via het Planetarium van Eise Eisinga in Franeker (Punt 4 op de kaart) terug te keren naar Assen. Eind van de middag op de tweede dag arriveren we weer op het NS Station van Assen.

Programma in het kort

Dag 1 – Wieuwerd

Na vertrek uit Assen maken we een eerste stop in Wieuwerd (95 km, 70 min. rijden). Het wonderlijke verhaal van de eeuwenoude mummies van Wieuwerd is omgeven door raadsels. Het is nog steeds wetenschappelijk niet bewezen hoe het kan dat de lichamen al vanaf 1609 zó goed bewaard blijven. De grafkelder is een mysterie en herbergt het geheim van Wieuwerd.

Historie van de mummies

In 1765 vonden timmerlieden tijdens houtsnijwerkzaamheden in de kerk bij toeval gave lichamen in de grafkelder. Het was de schrik van hun leven. In paniek renden ze de Nicolaaskerk uit. Het mysterie van de in 1609 door de adellijke familie Walta aangelegde grafkelder is sindsdien omgeven door raadsels.

Liggen er in de kelder alleen Walta’s of mogelijk ook leden van de religieuze groepering/sekte Labadisten die vanuit Duitsland in 1675 hun intrek namen op het grote slot Walta-State in Wieuwerd? Is de intellectueel hoogbegaafde en eerste vrouwelijke universitaire student van Europa (en Labadiste) Anna Maria van Schurman één van de overgebleven vier mummies? Wat is er gebeurd met de andere zeven verdwenen lichamen? En dan dat bijzondere eeuwenoude kunstgebit dat in één van de vitrines te zien is. Hoe zit dat? Er zijn genoeg mysteries en vragen waarop je zeker een antwoord krijgt in de kerk van Wieuwerd.

Vanzelfsprekend nemen we als we hier zijn onze wichelroedes, pendels of andere meetapparatuur mee om het raadsel te ontrafelen. Want wellicht heeft dit te maken met aardstralen? Laat je verrassen en proef en voel de geheimzinnigheid van deze bijzondere plek. NB – We gaan proberen een uitgebreide uitleg te krijgen met een rondleiding. Entreeprijs is in de reis inbegrepen.

Dag 1 – Wijnaldum

Na ons bezoek aan de mummies van Wieuwerd vertrekken we naar een hele sterke krachtplek, even buiten het dorpje Wijnaldum. (25 km, 30 min. rijden)

Een rustplek met een gestileerde Fibula, met op de achtergrond de Koningsterp (foto: Theo Buijsrogge)

Circa 600 m ten oosten van het dorpje Wijnaldum ligt een reeks van zes terpen. In de vijfde eeuw was dit de residentie van de legendarische eerste Friese koning Finn Folcwalding. De terpen zijn in de loop der tijd grotendeels afgegraven en het gebied is herverkaveld. In 1953 vond een boer er een deel van een waardevolle fibula (mantelspeld) en bij latere archeologische opgravingen werden andere delen ervan en andere voorwerpen gevonden die wijzen op een belangrijke machtscentrum. De terp waar de fibula is gevonden draagt de naam Tjitsma en wordt ook wel de Koningsterp genoemd.

Deze plek is een van de krachtigste leycentra van West Europa en een kruispunt van naar schatting 100 tot 140 leylijnen. Daaronder bevinden zich de Michaëlslijn, de Clervaux-Wijnaldum-lijn en de Wijnaldum-Externsteine-lijn.

 

 

 

 

 

Er is in Wijnaldum een zogenaamde Terpen Kuierroute uitgezet van ongeveer 6 km en liefhebbers kunnen deze gaan lopen. Vanzelfsprekend komen zowel de wandelaars als niet-wandelaars bij de beroemde Tjitsmaterp op Koningsterp. Gewapend met wichelroede en pendel, als dat tenminste nodig is om deze krachtplek te voelen, gaan we de energie voelen hier en ervaren wat er allemaal in je lijf gebeurt.

 

Eind van de middag reizen we over de Afsluitdijk richting Schagen, waar we inchecken in het hotel. (78 km, 60 min. rijden)

 

 

 

Dag 2 – Mariakapel de Keins

Vanaf het hotel is het ongeveer 15 min. rijden naar de Mariakapel op de Keins.

De geschiedenis van Maria op de Keins gaat terug tot begin 16de eeuw, toen er tijdens een vreselijke orkaan die de Hollandse kust teisterde, een kind dat aan een stuk hout was vastgebonden uit het woeste water zou zijn gered. Dat stuk hout bleek een boegbeeld van een schip te zijn en het stelde Maria voor. Nadat het kind was gered, waste men het beeld in de nabijgelegen put, het werd van zeewier ontdaan en vervolgens in een eenvoudige wegkapel geplaatst. Althans, dat is één versie.

In een andere versie bleek het beeld al meteen onvindbaar en werd het later teruggevonden in de waterput. Na verloop van tijd, aldus de christelijke traditie dus, bleek dat het water uit de put wonderbaarlijk genezende krachten had. Tal van genezingen bij mensen en vee werden geregistreerd. De gelovigen stroomden toe, er gebeurden wonderen en men wilde een kapel stichten. Wekelijks werden er vier missen bij het kapelletje opgedragen en ieder jaar werd het beeld van de Madonna in processie rondgedragen tijdens de bedevaart “De Omgang van Schagen”. De bedevaart naar de Keins is nog jaren blijven bestaan onder die naam. Het Mariabeeld in Hoorn is door de wichelaars bezocht en zou een positieve uitstraling hebben die tot 9 meter afstand nog voelbaar is. De tegenwoordige kapel dateert uit 1956, ingewijd op 15 augustus, een bekende datum in de christelijke traditie, namelijk de Maria-Tenhemelopneming.

Grootste leycentrum van Nederland

Nader onderzoek wees uit dat Keins een punt is op de zogenaamde Michaëlslijn. Deze leylijn loopt van Santiago de Compostela via Carnac en Le Mont Saint Michel naar Hargen en Keins en verder naar Oosterland op Wieringen, Harlingen en Wijnaldum, Sylt en Stockholm om vervolgens 4000 km van het begin te eindigen in Archangel. Deze leylijn loopt diagonaal over de waterput. In totaal werden er vanuit de waterput 132 leylijnen gevonden. Hiermee is de waterput in Keins het sterkste leycentrum van Nederland.

Dag 2 – Franeker

We vertrekken vanuit de Keins weer terug over de Afsluitdijk voor onze laatste stop van deze bijzondere krachtplekkenreis, namelijk het Planetarium van Eise Eisinga.
We weten ondertussen dat het aantrekken en afstoten in het universum ervoor zorgt dat we bijvoorbeeld de Schumann resonantie kunnen voelen en meten en ook dat hierdoor aardstralen ontstaan, alles door middel van magnetisme. En dan is het planetarium van Eise Eisinga een bijzondere plek die je gezien moet hebben.

De Planetariumkamer is waar het allemaal ‘om draait’ in het Eise Eisinga Planetarium. Het model van de zon met de 6 planeten die eromheen draaien, werkt nog steeds. Daarmee is het het oudste werkende planetarium ter wereld. Bij ons bezoek krijgen we uitleg in de Planetariumkamer. Deze uitleg duurt ongeveer 15 minuten. De rest van het museum, waaronder het raderwerk, mogen we op eigen gelegenheid ontdekken.

 

 

Reisinfo:

De prijs voor deze tweedaagse wicheltocht met de Wichelbus bedraagt € 349,- per persoon. Dit is:

 • Inclusief 1 overnachting in de buurt van Schagen
 • Inclusief ontbijt; exclusief lunch en diner
 • Inclusief heen- en terugreis met de Wichelbus
 • Inclusief entrees en rondleidingen met gids
 • Inclusief gebruik van diverse soorten wichelroedes of pendels.
 • Groepsgrootte is minimaal 4 en maximaal 8 (bij een 9-persoons Wichelbus)
 • Er slapen twee personen op een kamer. In overleg kan tegen meerprijs een eenpersoonskamer geboekt worden, indien nog beschikbaar.
 • Bij je aanmelding zal een aanbetaling van € 100,- gevraagd worden.
Aanmelden Reis met de Wichelbus

🚍🚍🚍 Wichelbus 🚍🚍🚍 Hunebedden, Externsteine Duitsland

🚌 Reis naar Duitsland – 4 dagen 🚌

Dag 1 – Hunebedden in Duitsland

Vanuit Meppel rijden we naar Duitsland (tot eerste stop 95 km, 70 min. rijden) en gaan een viertal mooie hunebedden bezoeken. Wellicht onbekend bij veel Nederlanders, maar ook in Duitsland staan bijzondere exemplaren van dezelfde cultuur. Het is duidelijk dat het feitelijk geen graven zijn, maar eerder plekken die speciaal werden gekozen voor rituelen, vergaderingen, geboorten, enz.

De eerste die we gaan bezoeken is direct een bijzondere, alleen al vanwege de lengte, ruim 25 meter!

Hierna bezoeken we uiteraard de pareltjes van de Duitse hunebedden allen binnen redelijke reisafstand.

Eén daarvan is een zogenaamd koningsgraf. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is er geen koning begraven. Deze is zodanig hersteld dat we kunnen zien hoe een hunebed er in vroeger tijden moet hebben uitgezien.

De tour langs de Duitse hunebedden sluiten we vandaag af met de zogenaamde Teufelssteine. Een hunebed waar een sage aan verbonden is. De duivel droeg de stenen mee om een schat veilig te stellen. Schatzoekers hoorden enorm gebrom en lawaai als ze de schat wilden zoeken. Het zou onmogelijk zijn om het aantal stenen te tellen. Elke keer als men de stenen telt, komt men op een ander aantal en dit zou duiden op de griezelige aura van de plek.

Overnachting in Herzlake (35 km en 35 min. rijden)

Dag 2 & 3 – Externsteine

Op de tweede dag reizen we af naar Horn-Bad Meinberg (165 km en ruim 2 uur rijden) om uit te komen bij een van Europa’s sterkste leycentra, de krachtplaats van de Externsteine.

Deze rotsformatie strekt zich honderden meters uit, beginnend als overdekte stenen in het bos en rijzend naar hoogten tussen de 20 en 38 meter. De Externsteine in het Teutoburgerwoud vormen één van de meest indrukwekkende natuurmonumenten in de regio. Miljoenen jaren geleden zijn de van oorsprong horizontale gesteentelagen omhoog gedrukt en ze hebben hun buitengewone vorm vermoedelijk te danken aan gigantische hoeveelheden water, die ze in de ijstijd omringden. Hierdoor maken de stenen een stukje van de geschiedenis van de aarde zichtbaar. De stenen laten de indruk achter, dat ze niet van deze wereld zijn en dat ze magische krachten bezitten.

In de Middeleeuwen bouwden monniken uit de regio vermoedelijk een katholieke ontmoetingsplek met grot, graf en reliëf met een Bijbelse scène. Het is vanzelfsprekend dat deze stenen de basis vormen voor tal van legenden. De bezoekers komen alles over de huidige kennisstand te weten in het informatiecentrum, dat uitstekend geschikt is voor de start van een ontdekkingstoer van de buitengewone rotsformatie. De tentoonstelling aldaar toont op tien locaties een overzicht over de archeologische, cultuurgeschiedenis- en natuurkundige onderzoeken rondom de Externsteine. In het interactieve gedeelte presenteert de tentoonstelling ook films en animaties rondom de Externsteine en de natuur er omheen.

De dertien stenen van deze rotsformatie zijn omwille van wetenschappelijke doeleinden genummerd (I–XIII) en de telling begint bij de meest noordwestelijke rots die met zijn voeten in de kunstmatige vijver de ‘Wiembecke’ staat.

De Grottenfels

Rots I is de grootste steen van alle dertien en heet de Grottenfels genoemd naar de door de mens gemaakte grot. Deze bestaat uit drie kamers die met elkaar verbonden zijn via passages. Boven de ingang van de hoofdkamer (de Hauptgrotte) is een beeldhouwwerk in bas-reliëf te zien van een gevleugeld figuur. In de grot zelf is een inscriptie aangetroffen die dateert uit 1115.

Een andere kamer, de Kuppelgrotte, dankt zijn naam aan het koepelachtige plafond. Deze smalle ruimte is te betreden via de Hauptgrotte, maar ook middels een externe ingang. Bij deze ingang is een verweerd reliëf in een nis te zien van een staand figuur die een sjerp draagt in de linkerhand en een sleutel in de rechterhand. Over het algemeen wordt deze figuur geïnterpreteerd als de apostel Petrus en staat de sleutel symbool voor de belofte van Jezus om Petrus de sleutel tot het koninkrijk van de hemel te geven (Mattheüs 16:19). Tot slot is er de zijkamer (de Nebengrotte) van rots I met een venster dat uitkijkt op de Wiembecke en de Sargstein (grafsteen).

Op de oostelijke buitenwand van rots I is een reliëf te zien met twee voorstellingen die door een horizontale rand van elkaar worden gescheiden. Het onderste gedeelte (waarschijnlijk het oudste deel van het reliëf) bevat een bebaarde draak die Adam en Eva omhelst. Het bovenste stuk van het reliëf is gladder en heeft hierdoor meer duidelijke contouren. Hier is Jezus te zien die van het kruis wordt gehaald.

De Turmfels

De 37,5 meter hoge rots II wordt de Turmfels genoemd, omdat de rots op een vierkante toren lijkt. Rots II staat bekend om de zogeheten Hohenkammer (hoge kamer) die zich in de top van de rots bevindt. Deze kamer kan bereikt worden via een trap in rots III en vervolgens via een houten brug met ijzeren traliewerk die begin negentiende eeuw werd toegevoegd. In de Hohenkammer zijn sporen van houten pennen gevonden die waarschijnlijk houten wanden en/of een houten plafond hebben ondersteund.

In de westhoek is een nis met zuilen uitgehouwen in de rotsen en in de noordhoek zijn pilasters en boogramen. De noordwestelijke hoek wordt gemarkeerd door een beeldhouwwerk dat een bebaarde man voorstelt. Tot slot is er nog een sacellum, een kapelletje met daarin een stenen altaar op een slanke sokkel en daarboven een rond raam. Hier vinden de paganistische groepen hun bewijs: de ronde opening boven het altaar is namelijk gericht op de zonsopgang op het moment van de Zonnewende.

De ‘Germaanse Stonehenge’

In de negentiende eeuw kregen de Externsteine enorm veel belangstelling als gevolg van het Duitse nationalisme en rond 1860-1870 verschenen er talloze publicaties over de rotsen. De belangstelling voor de Externsteine bereikte een hoogtepunt ten tijde van het Derde Rijk. De ‘Stichting Externsteine’ werd in het leven geroepen met als voorzitter Heinrich Himmler en de rotsformatie werd ijverig bestudeerd met als doel om wetenschappelijke bewijzen te vinden voor de origine en superioriteit van het ‘Arische’ ras. Eén van de belangrijkste onderzoekers was ervan overtuigd dat de Externsteine al in prehistorische tijden een plek waren geweest voor een zonnecultus. Tevens had deze plek in zijn optiek als een oud zonneobservatorium en centraal heiligdom van de Saksen gefungeerd. In dit heiligdom stond een cultusbeeld in de vorm van een boomstam: de Irminsul of ‘al-zuil’ (columna universalis) die volgens de Saksen de wereld ondersteunde.

Desalniettemin worden de Externsteine nog altijd beschouwd als een heilige heidense plek en vormen ze een verzamelplaats voor moderne heksen, druïden en Keltische en Germaanse gemeenschappen die hier de zonnewendefeesten en Walpurgisnacht komen vieren.

Leycentrum Externsteine

Ook Wigholt Vleer en andere bekende wichelroedelopers bevestigen dat er een sterke leylijn loopt vanuit Wijnaldum richting het zuidoosten en dat deze de Externsteine kruist. Reden genoeg om hier uitgebreid te gaan voelen en meten. Ook een gezamenlijke meditatie staat op het programma. Er zal ook gelegenheid genoeg zijn om de omgeving te verkennen en een heerlijke wandeling te maken in de bosrijke omgeving.

 

Dag 4 – het Germaanse heiligdom de Isterberg

Nadat we de het ontbijt hebben gebruikt reizen we af naar de Isterberg (180 km en ruim 2 uur rijden)

De Isterberg

De 67.8 meter hoge Isterberg met zijn zandstenen rotsformaties, waarvan geologen schatten dat ze wel 70 miljoen jaar oud zijn, ligt net over de grens bij Oldenzaal tussen Bad Bentheim en Nordhorn in. De klippen zijn gevormd door de zee die het zand aanvoerde dat later is versteend. Het zijn de uitlopers van het Teutoburgerwoud en de Bentheimer heuvelrug. Ze zijn al vroeg bewoond geweest. Er zijn werktuig- en vuursteenvondsten gedaan die stammen uit de tijd tussen 7000 en 2000 v. Chr. Men vond aanwijzingen dat er toen aan de voet van de rotsformaties een bron moet hebben gelegen. Deze bron bestaat nog steeds.

Germaans heiligdom

Germaanse heiligdommen zijn gesitueerd op een kruispunt van leylijnen. De sacrale plek wordt gewoonlijk afgeschermd door een cirkel van bijvoorbeeld stenen of bomen. Ver voor de komst van de Kelten en de Germanen moet de Isterberg al een heilig onderkomen zijn geweest. Pas later deden de rotsformaties dienst als cultus- en offerplaats van onze Keltisch/Germaanse voorouders. De rotsen hebben namen als slooprots,  zevenslaper, duivelsrots of offersteen, wachterstenen, Ostara of Freya-rots, de runensteen en het zonnemannetje. Er zijn talrijke gezichten te ontdekken in de rotsen. De twee wachterstenen die de toegang tot de oude cultusplaats markeren, lijken aan hun zijkant een  mensenkop te hebben. De gezichten kijken elkaar aan. Prehistorische inscripties en runentekens vind je in het hele gebied. De oudste bestaan uit cirkels, stipjes en hand- en voetafdrukken.

De energie van de Isterberg

Het gebied van de Isterberg is een plek met een sterk energetische uitstraling. Er worden nog steeds lichtverschijnselen waargenomen net als in het dichtbij gelegen gebied van de Tankenberg bij Oldenzaal. Isterberg, Tankenberg en Externsteine – de zandstenen rotsformatie die we bezocht hebben – zijn met elkaar verbonden.

We nemen ruim de tijd om te meten en te voelen in en op de Isterberg. Daarna reizen we door naar het eindpunt van onze reis. Na een rit van ongeveer 95 km en anderhalf uur nemen we helaas weer afscheid van elkaar op NS Station Meppel.

 

Reisinfo:

De prijs voor deze vierdaagse wicheltocht met de Wichelbus bedraagt € 595,- per persoon. Dit is:

 • Inclusief 3 overnachtingen
 • Inclusief ontbijt; exclusief lunch en diner
 • Inclusief heen- en terugreis met de Wichelbus
 • Inclusief entrees en rondleidingen met gids
 • Inclusief gebruik van diverse soorten wichelroedes of pendels.
 • Groepsgrootte is minimaal 4 en maximaal 8 (bij een 9-persoons Wichelbus)
 • Er slapen twee personen op een kamer. In overleg kan tegen meerprijs een eenpersoonskamer geboekt worden, indien nog beschikbaar.
 • Bij je aanmelding zal een aanbetaling van € 100,- gevraagd worden.
Aanmelden Reis met de Wichelbus

🚍🚍🚍 Wichelbus 🚍🚍🚍 Bretagne reis 1 tot en met 9 juni 2024

🚌 Reis naar Bretagne – 9 dagen 🚌

De reis duurt 9 dagen. Vanuit Nederland vertrekken we op de zaterdag en komen zondagmiddag of zondagavond aan in Rennes.

Dag 1 – Reisdag vanaf Nederland.

Afstand vanaf Groningen tot Rennes is circa 1000 km. Eerste stop op deze bijzondere reis is Lens, op circa 600 km van Groningen gerekend.

 

Dag 2 – Van Lens naar Rennes, rust en verblijf in hotel in Rennes.

Dag 3 – Rennes – De dag van Koning Arthur

De dag van Koning Arthur. In dit gebied is de legende van koning Arthur nog heel levend. Ga mee op reis door de legende van Arthur. Van de eerste Kelten tot de Tempeliers tot de Middeleeuwen, de plek is met recht magisch. Arthur, een legendarisch personage met een bijzondere lotsbestemming. De komst in de wereld van koning Arthur werd bevolen door de bovennatuurlijke krachten waarvan Merlijn de uitvoerder is. Arthur, zoon van Uther Pendragon, werd geboren onder auspiciën van de draak, het fantastische dier dat hij op zijn banier droeg. Hij werd geboren in Tintagel, in een kasteel dat tijdens elke Zonnewende verdween. Zijn zus Morgane is begiftigd met magische talenten en hij wordt zelf bezocht door profetische dromen. Magie, en daardoor de goddelijke krachten, moeten zijn intrede in het leven leiden. Arthur’s jeugd is vergelijkbaar met die van veel helden. Zich niet bewust van zijn afkomst, wordt de jongeman ver van de macht grootgebracht, beschut in een toevluchtsoord dat door iedereen wordt genegeerd, en blijkt hij een veelbelovende krijger te zijn.

Excalibur - het zwaard van ArthurExcalibur

Een van de bekendste verhalen over koning Arthur gaat over een zwaard dat vastzat in een grote steen. De tovenaar Merlijn had het erin gestoken. Hij voorspelde dat wie het zwaard uit de steen kon trekken, koning van Engeland werd. Een hele rits ridders had het al geprobeerd maar niemand kreeg er beweging in. Het ding zat muurvast. Toen kwam Arthur toevallig voorbij. Hij was nog maar een jong kereltje en toch trok hij het zwaard zonder enige moeite uit de steen. Arthur was nu koning van Engeland en zijn wonderlijke avonturen konden beginnen. Zodra de koning heeft bewezen dat hij het vertrouwen van de Andere Wereld waardig is (Vivian vertelt hem zelf dat hij de geliefde van de feeën is), stromen bovennatuurlijke wezens naar zijn glinsterende hof in Camelot. Vanaf zijn jeugd confronteert Arthur angstaanjagende, niet-menselijke krachten.

Zo gaan we vandaag beginnen met een korte wandeling langs het meer van Trémelin, alwaar het zwaard van Merlijn – Excalibur – in een steen is gegoten. Vanzelfsprekend geldt ook vandaag de nog dat degene die het zwaard eruit kan trekken automatisch koning wordt.

Van daar reizen we door naar het hart van Brocéliande, een prachtig gebied met bossen en diverse mysterieuze plekken, zoals het graf van Merlijn de tovenaar en de daar vlakbij gelegen Fonteine de Jouvence, de fontein van de jeugd. Voor meer informatie over Brocéliande, klik hier. Brocéliande staat synoniem voor verbeelding, betovering en legendes. We gaan de verhalen van Merlin, Arthur, Lancelot, de feeën Viviane en Morgane ontdekken.

In het populaire verhaal over koning Arthur en Merlijn, nam Merlijn de jonge prins onder zijn hoede en liet hem uit veiligheidsoverwegingen opvoeden bij een eenvoudig gezin in een huis ergens in een bos. Merlijn was Arthur’s leermeester. Hij leerde hen boogschieten, zwaardvechten en Latijn.

Graf van MerlijnDe drie rode leisteenplaten van het graf van Merlijn zijn al een paar duizend jaar geleden geplaatst in de aarde van Brocéliande, in het noordoostelijke deel van het bos. Duizenden bezoekers komen hier elk jaar, in de hoop daar een beetje van de geest van de tovenaar te vinden, hem te smeken – of hem te bedanken voor zijn welwillende hulp.

Fontein van de JeugdVoor de geschiedenis van de Fontein van de Jeugd moeten we terug naar het begin van de 19e eeuw. Een notabele die dol is op Romeinse en Keltische oudheden, verklaart de mythische Fontein van de Jeugd te hebben gevonden aan de rand van het beroemde bos van Brocéliande, vlakbij het graf van Merlijn. Hij verleent deze eenvoudige ronde waterput een grandeur uit het verleden. Het beschrijft enorme stenen, een uit de rotsen gehouwen trap en een druïdisch ritueel bedoeld om de connectie met de mythologie van het thema Jeugd uit te leggen.

We overnachten weer in hetzelfde hotel in Rennes.

 

Dag 4 – Carnac – De dag van Carnac

Carnac, is bekend vanwege de talrijke prehistorische monumenten die in de omgeving te vinden zijn. Deze monumenten bestaan uit grote stenen of megalieten, in patronen of afzonderlijk opgetrokken. Bekende steenpatronen in Carnac zijn die van Le Menec en Kermario. In totaal resteren er nu nog ongeveer 2600 van de oorspronkelijke naar schatting 11.000 stenen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen alleenstaande stenen, zoals in Frankrijk de menhirs, steencirkels, in Groot-Brittannië de cromlechs en grafheuvels: dolmens of tumuli. Vermoedelijk zijn deze stenen monumenten verbonden met prehistorische sjamanistische rituelen en werd rond 5000 v.Chr. begonnen met de bouw ervan. Daarmee zijn het de oudste bouwwerken in Europa.

De honderden megalieten van CarnacAangenomen wordt dat veel van deze monumenten waren gekoppeld aan rituelen rond de zon en de maan. Het waren zo goed als zeker ook een soort kalenders. De Kelten, die rond 400 v.Chr. in dit deel van Europa arriveerden, maakten gebruik van deze monumenten voor hun religieuze ceremoniën. Hoe de vaak zeer grote stenen op hun plaats werden gebracht is tot op heden grotendeels een raadsel.

Tekeningen die tot 5000 jaar oud zijn verwijzen duidelijk naar de godin aarde of de godheid hemel. Mogelijk een ontmoetingsplaats tussen oude Matriarchale en Patriarchale culturen? Misschien was dit vooral het strijdtoneel tussen de mannelijke en vrouwelijke pool, wederzijdse ontkrachting, macht, overmacht en onmacht. Alles roept hier tot verzoening tussen beide polen, in de eerste plaats de mannelijke en vrouwelijke pool in onszelf. De innerlijke ontmoeting en verzoening tussen de man en de vrouw in onszelf is de laatste voorbereiding voor de ultieme initiatie. Opmerkelijk om in de verhalen van de plaatselijke gidsen-archeologen te merken hoe deze oude megalithische cultuur duidelijk de voorbode is voor de latere bouw van de piramides en de dodencultus in Egypte. Waren de piramidebouwers geïnspireerd door de bouwers van de immense sites in Carnac en omgeving die op hun beurt geïnspireerd werden door de knowhow van het verre Atlantis? Telkens opnieuw merk je hoe onze voorouders via rituelen betrachten om hun oorsprong te herontdekken en de eenheidsverbinding met hun bron opnieuw te kunnen maken.

In Carnac kan je voelen dat de energie mogelijk niet zo sterk is als op wat minder bezochte stenenrijen in de omgeving. Daarom kiezen we er ook voor om wat meer afgelegen stenenrijen te bezoeken, waar de energie nog heel goed te voelen is. Vanzelfsprekend zal er genoeg tijd zijn om de omgeving zelf te onderzoeken en vooral ook te meten met de wichelroede of gewoon te voelen.

Overnachting in de nabije omgeving van Carnac.

Dag 5 – Van Carnac naar Quimper

Crucuno

Crucuno Solsticial Quadrilateral

Een van de hoogtepunten van onze magische tour is het ervaren van een gigantische megalithische stenen vierhoek, de Crucuno Cromlech genaamd. Het is verbonden met de zonnewende zonsopgangen en zonsondergangen. Het patroon is wat de bouwmeesters een zonnewende vierhoek noemen. Op basis van de Breedtegraad van deze vierhoek is met enkele wiskundige berekeningen de perfecte omvang bepaald. Zodra deze bekend is, kan een vierhoek gevormd worden op basis van de zomerzonnewende zonsopgang en zonsondergang en de winterzonnewende met zonsopgang en zonsondergang. Dit is een geheim (dus niet verder vertellen) van de “bouwmeesters”. Deze vorm is in heel veel heilige plaatsen gebruikt om een harmonieuze atmosfeer en plek te creëren. Zo kom je deze vorm heel veel tegen in kerken, waardoor je bijna automatisch een serene (of harmonieuze) rust ervaart.

Iedereen staat om de beurt in het heilige centrum en dan kan je de verbinding tussen hemel en aarde voelen terwijl het je wervelkolom zou moeten reinigen en je vibratie verhoogt, hoger en hoger.

Na Crucuno bezoeken we ook nog de stenenrijen bij Kerzerho. Bijzonder op deze plek zijn de “giganten”, enkele hele grote menhirs. Deze hebben nog bijzondere energieën in zich en deze kunnen we gaan voelen/ervaren.

Overnachting in Quimper.

Dag 6 – Quimper – Dag van het geloof

Na het ontbijt vertrekken we naar de kust, naar het zeer oude en bijzondere Klooster van Landévennec, met een uitzonderlijke geschiedenis.

De abdij aan het einde van de wereld, zo staat het klooster van Landévennec bekend. Genesteld in een hoekje van de zeearm van Brest, die nog kilometers het binnenland van Finistère instroomt. De abdij kent een lange en woelige geschiedenis. Bijzonder is dat er op enkele honderden meters van de oude ruïnes enkele tientallen jaren geleden weer een nieuw gebouw verrezen is, waar een groepje monniken het kloosterleven opnieuw opgepakt heeft en de traditie voortzet.

De abdij van Landévennec is een van de oudste kloosters van Bretagne. Volgens de overlevering werd hier al in 485 na Christus een gemeenschap gesticht, door Sint Guénolé. De eerste paar honderd jaar zijn in nevelen gehuld en de geschiedenis kan alleen aan de hand van wat legendes worden opgehelderd. Pas uit 818 dateert de eerste geschreven bron die melding maakt van de abdij. Toch hebben opgravingen uitgewezen dat er in de vijfde of zesde eeuw al een heiligdom op deze plek was, op een steenworp afstand van Gallo-Romeinse overblijfselen.

Beroemde manuscripten

Abdij van LandévennecDe geschiedenis is op z’n zachtst gezegd nogal woelig. Na een periode van groei bereikte het in de negende eeuw een gouden eeuw. Met name beroemd uit die tijd zijn de werken uit het scriptorium. Nog altijd zijn er een handvol fraai versierde manuscripten bekend die uit deze werkplaats afkomstig zijn. Aan de voorspoed kwam abrupt een eind met de inval van de Vikingen. De abdij werd door brand verwoest, de monniken sloegen op de vlucht en stichtten een nieuwe abdij. Halverwege de tiende eeuw keerden de monniken terug en herbouwden ze de abdij, nu in romaanse stijl. Delen van de oude Karolingische kerk zijn terug te zien in het hart van de vernieuwde abdijkerk. Een nieuwe pelgrimage kwam op gang, de relieken van Sint Guénolé bleken met name bij koorts verlichting te kunnen geven.

In de daaropvolgende eeuwen werd de abdij regelmatig opnieuw het slachtoffer van invallen, ditmaal door de Engelsen. Ook raakten de gebouwen regelmatig in verval door een neergang in het kloosterleven en het feit dat de abten niet altijd op de plek zelf meer verbleven. Een kleine opleving was er in de zeventiende en achttiende eeuw, toen de ontginning van de bossen die in het bezit waren van de abdij lucratief bleek. Met de Franse Revolutie kwam er een einde aan het klooster, er waren toen al vrijwel geen monniken meer aanwezig. Roerige tijden dus voor dit klooster en haar bewoners. Aanwezig ten tijde van het Karolingische Rijk en de Merovingen, waarvan sommigen beweren de bloedlijn van Jezus in zich te hebben.

In het museum wordt deze geschiedenis kleurrijk uit de doeken gedaan. Je loopt als het ware door de diverse tijdperken heen en ziet de abdij veranderen, aan de hand van maquettes en vondsten. Na een bezoek aan het museum nemen we ruim de tijd de ruïnes zelf te bezichtigen.

Voordat we bij de ruïne van Saint Pierre aankomen, maken we nog een korte stop bij de kerk de Notre Dame de Rumengol. Heel rijk versierd en met een bijzonder tafereel achter het altaar.

Eglise St. PierreSaint Pierre du Vieux Bourg

Een kleine 30km landinwaarts reizen we tot aan het dorpje Pont-de-Buis-les-Quimerch voor de tweede en laatste stop voor de dag. De Eglise St. Pierre is een prachtige oude kerkruïne met verbazingwekkende kristallijne kosmische hartenergie. We zullen wat tijd doorbrengen met ronddwalen in de ruïnes en afstemmen op de energieën hier waar het hart van opengaat.

Indien er nog tijd is en animo stoppen we ook op de Montagne Saint Michel.

Montagne Saint Michel, oftewel Menez Kronan, de berg van Kronan. Kronan is een Keltische Godheid die de doden welkom heet, een figuur uit de onderwereld dus. Net zoals zijn plaatsvervanger Saint Michel. En naar deze laatste figuur is dan ook – door de Christenen – de in 1672 gebouwde kapel genoemd die boven op de berg staat: Saint Michel de Brasparts.

Volgens overleveringen zou op de plek van de kapel vroeger een oude Keltische tempel hebben gestaan. De Christenen die de kapel in 1672 bouwden maakten dankbaar gebruik van de verhalen die de ronde deden. Immers, ze wisten maar al te goed dat het bouwen van een kerk op een heiligdom de enige manier was om heidense gewoontes uit te roeien. De bevolking moest de kerk dan wel bezoeken. Afijn, zo ontstond dus de Saint Michel de Brasparts. Echter, in tegenstelling tot de verwachtingen, werd de kerk niet veel gebruikt en raakte in verval. Vandaag de dag staat de kerk er weer ‘fier’ bij en is het vooral een ontmoetingsplaats voor pelgrims en wandelaars. Het uitzicht is er adembenemend. Het lijkt op Schotland; uitgestrekte dorre vlaktes, heide, meren, rivieren, rotsen en bossen. Bovenop deze berg zijn ook drie grote zwarte pieken te zien, bestaande uit puntige basaltrotsen. Deze pieken zijn afzonderlijke gesteentes tegenover de rest van de heuvelrug. In de volksmond heten ze ‘Drie Weduwen’ of ‘Drie Heksen’.

Overnachting in Quimper.

 

Dag 7 – Quimper – Dag van de Menhirs

We beginnen de dag met een bijzonder soort hunebed, bij het vlakbij gelegen Allée couverte du Mougau-Bihan. Naast het feit dat het een bijzonder mooi soort hunebed is, heeft het mysterieuze gravures of rotstekeningen en zijn er heel bijzondere energieën meetbaar en voelbaar. Sommigen spreken zelfs van een portaal, een soort van poort naar andere dimensies. Vervolgens reizen we door naar La Dent de St Servais, een majestueuze menhir van 7m hoog in een prachtig magisch bos. Daar kunnen we naast de menhirs genieten van het prachtige bos en wandelen en picknicken.

Na de lunch wacht er nog één bijzondere plek. In het buurtschap Tronjoly staat een heilige eeuwenoude eik met fantastische energie. Energie die je mogelijk doet denken aan de duizendjarige linde in Heede (D).

Overnachting in Saint-Brieuc

Dag van de Menhirs

Dag 8 – Van Saint Brieuc naar Amiens

De stad Amiens is gesticht door de Galliërs, onder de naam Samarobriva, wat “brug over de Somme” betekent. Julius Caesar bracht er tijdens zijn campagne ter onderwerping van Gallië de winter van 54 op 53 v. Chr. door. De schrijver Jules Verne bracht een groot deel van zijn leven door in Amiens, stierf er en ligt er begraven. Zijn naam werd gegeven aan het stenen Cirque Jules Verne van Amiens. Voor de laatste meditatie van de reis is voor de liefhebbers een bezoek aan de kathedraal van Amiens onontbeerlijk. Daar ligt namelijk een prachtig labyrint op de vloer. Een laatste moment om in jezelf te keren en de reis nog even met jezelf door te nemen alvorens we terugkeren naar Nederland.

 

Amiens

 

Dag 9 – Terugreis naar Nederland

Op de laatste dag reizen we terug naar Nederland over een afstand van ongeveer 550km.

 

Data:  zaterdag 1 juni 2024 tot en met zondag 9 juni 2024.

De prijs voor deze reis met de Wichelbus naar Bretagne bedraagt € 1250,- per persoon. Dit is:

 • Inclusief uitgebreide reisbeschrijving die in Rennes wordt uitgedeeld
 • Inclusief 8 overnachtingen (vertrek op zaterdag, aankomst in Nederland op zondag)
 • Inclusief ontbijt; exclusief lunch en diner
 • Inclusief heen- en terugreis met de Wichelbus
 • Inclusief entrees en rondleidingen met gids
 • Inclusief gebruik van diverse soorten wichelroedes of pendels.
 • Groepsgrootte is minimaal 4 en maximaal 8 (bij een 9-persoons Wichelbus)
 • Er slapen twee personen op een kamer. In overleg kan tegen meerprijs een eenpersoonskamer geboekt worden, indien nog beschikbaar.
 • Bij je aanmelding zal een aanbetaling van € 150,- gevraagd worden. In de bevestigingsmail staan de voorwaarden over annuleren.
 • Betaal je vóór 1 maart 2024, dan krijg je een korting van € 100,-
Aanmelden Reis met de Wichelbus

Vrijwilligersdag Staatsbosbeheer

Vrijwilligers van Staatsbosbeheer regio Salland krijgen een dag aangeboden met allerlei informatie en activiteiten op de locatie Overesch. Een ecologische varkenshouderij in Raalte.

Een onderdeel daarvan is een uur wichelroede lopen. Mogelijk zijn er tot 100 vrijwilligers verdeeld over 4 groepen en dus ook 4 workshops.

Meer informatie over Overesch, de ecologische varkenshouderij: https://overesch.nl/

🔺 Piramide maken / beleven 🔺 Bilthoven

Workshop piramide maken

We gaan enkele kleine experimenten doen, waarbij verschil gevoeld of gemeten kan worden tussen wel of niet in een piramide. Zo zullen we twee glazen water gaan testen en proeven, de één in de piramide, de ander erbuiten. Ook zullen we energie kunnen voelen met een pendel als de piramide goed geplaatst is en hoe de energie verandert zodra de positie van de piramide verandert.

Iedere deelnemer krijgt de beschikking over een verstekbak, duimstok, hout voor de basis en de zijden, houtlijm, een kompas en een pendel. Met deze artikelen kunnen we een piramide gaan maken. Deelnemers dienen wel tevoren te weten wat de ruimte onder hun bed is, als de piramide onder het bed geplaatst moet worden. Vanzelfsprekend kan je de piramide ook op andere plekken plaatsen en voor een ander doel gebruiken. Maximale grootte die we maken is 30cm hoog.

 

 

 

 

 

 

 

Min/Max aantal deelnemers 4 / 7
Kosten € 95,–
Locatie: De Woudkapel, Beethovenlaan 21, 3723 JJ Bilthoven.

Tijden 13:00 uur tot 17:00 uur
Inclusief koffie/thee, gebruik bovengenoemde gereedschappen en een syllabus

 

 

 

 

Aanmelden Piramide workshop:  🔺 Piramide maken / beleven 🔺 Bilthoven

  Workshop piramide maken

  We gaan enkele kleine experimenten doen, waarbij verschil gevoeld of gemeten kan worden tussen wel of niet in een piramide. Zo zullen we twee glazen water gaan testen en proeven, de één in de piramide, de ander erbuiten. Ook zullen we energie kunnen voelen met een pendel als de piramide goed geplaatst is en hoe de energie verandert zodra de positie van de piramide verandert.

  Iedere deelnemer krijgt de beschikking over een verstekbak, duimstok, hout voor de basis en de zijden, houtlijm, een kompas en een pendel. Met deze artikelen kunnen we een piramide gaan maken. Deelnemers dienen wel tevoren te weten wat de ruimte onder hun bed is, als de piramide onder het bed geplaatst moet worden. Vanzelfsprekend kan je de piramide ook op andere plekken plaatsen en voor een ander doel gebruiken. Maximale grootte die we maken is 30cm hoog.

   

   

   

   

   

   

   

  Min/Max aantal deelnemers 4 / 7
  Kosten € 95,–
  Locatie: De Woudkapel, Beethovenlaan 21, 3723 JJ Bilthoven.

  Tijden 13:00 uur tot 17:00 uur
  Inclusief koffie/thee, gebruik bovengenoemde gereedschappen en een syllabus

   

   

   

   

  Aanmelden Piramide workshop:   🔺 Piramide maken / beleven 🔺 Westerbroek

   Workshop piramide maken

   We gaan enkele kleine experimenten doen, waarbij verschil gevoeld of gemeten kan worden tussen wel of niet in een piramide. Zo zullen we twee glazen water gaan testen en proeven, de één in de piramide, de ander erbuiten. Ook zullen we energie kunnen voelen met een pendel als de piramide goed geplaatst is en hoe de energie verandert zodra de positie van de piramide verandert.

   Iedere deelnemer krijgt de beschikking over een verstekbak, duimstok, hout voor de basis en de zijden, houtlijm, een kompas en een pendel. Met deze artikelen kunnen we een piramide gaan maken. Deelnemers dienen wel tevoren te weten wat de ruimte onder hun bed is, als de piramide onder het bed geplaatst moet worden. Vanzelfsprekend kan je de piramide ook op andere plekken plaatsen en voor een ander doel gebruiken. Maximale grootte die we maken is 30cm hoog.

    

    

    

    

    

    

    

   Min/Max aantal deelnemers 4 / 7
   Kosten € 95,–
   Locatie: Aalmanshuus, Oudeweg 89 in Westerbroek (bij Groningen)

   Tijden 13:00 uur tot 17:00 uur
   Inclusief koffie/thee, gebruik bovengenoemde gereedschappen en een syllabus

    

    

    

    

   Aanmelden Piramide workshop:    🔺 Piramide maken / beleven 🔺

    Workshop piramide maken

    We gaan enkele kleine experimenten doen, waarbij verschil gevoeld of gemeten kan worden tussen wel of niet in een piramide. Zo zullen we twee glazen water gaan testen en proeven, de één in de piramide, de ander erbuiten. Ook zullen we energie kunnen voelen met een pendel als de piramide goed geplaatst is en hoe de energie verandert zodra de positie van de piramide verandert.

    Iedere deelnemer krijgt de beschikking over een verstekbak, duimstok, hout voor de basis en de zijden, houtlijm, een kompas en een pendel. Met deze artikelen kunnen we een piramide gaan maken. Deelnemers dienen wel tevoren te weten wat de ruimte onder hun bed is, als de piramide onder het bed geplaatst moet worden. Vanzelfsprekend kan je de piramide ook op andere plekken plaatsen en voor een ander doel gebruiken. Maximale grootte die we maken is 30cm hoog.

     

     

     

     

     

     

     

    Min/Max aantal deelnemers 4 / 7
    Kosten € 95,–
    Locatie: Natuur en Gezondheid Centrum Maarssen, Tuinbouwweg 19c, 3602 AT Maarssen.

    Tijden 13:00 uur tot 17:00 uur
    Inclusief koffie/thee, gebruik bovengenoemde gereedschappen en een syllabus

     

     

     

     

    Aanmelden Piramide workshop: