Labyrint lopen
Het levenspad door het klassieke labyrint
Hiernaast zie je het klassieke labyrint, dit keer gemaakt met vlas. Je kunt een reis door het labyrint ondernemen met een levensvraag, een probleem of gewoon omdat je de ervaring van het lopen ervan wilt ondergaan. Achteraf zullen we ook een “labyrintkaart” trekken die we gezamenlijk kunnen bespreken.
Wat is een labyrint? Het is geen doolhof, maar een ervaring, een belevenis. Zoals men wel zegt: “In een doolhof verlies je je weg, in een labyrint vind je je weg.”
Geschiedenis
Het labyrint bestaat al ruim 4000 jaar. Heel vroeger werden labyrinten gebruikt voor vruchtbaarheidsrituelen, symbolische bedevaarten en de beleving van spiritualiteit. In deze razendsnelle hyperactieve wereld worden de labyrinten juist weer populair, zodra er meer en meer mensen op zoek gaan naar plekken die inzicht en innerlijke wijsheid bevorderen.
Het staat symbool voor de weg die wij afleggen in het leven, de weg naar binnen toe. Het wordt gebruikt als een weg naar je hart, het kan mogelijke problemen oplossen, je intuïtie verbeteren. Kortom het is een spiegel op je levenspad. Door het lopen ervan verbind je je met de aarde en de kosmos. Het kan dienen om de zelfkennis te vergroten, een levensfase te kunnen beëindigen en een nieuwe fase te beginnen. Het kan je misschien zelfs inzichten geven en mogelijk transformeren.
Er zijn diverse soorten labyrinten. Hier ligt het klassieke labyrint in ronde vorm. Al op Kretenzische munten uit de 5e en 4e eeuw voor Christus werd dit afgebeeld.
Dit klassieke labyrint heeft 7 paden en het getal 7 is een magisch getal, som van de heilige getallen 3 en 4. Maar 7 komt ook voor in de 7 wereldwonderen, de 7 poorten van Thebe, de 7 chakra’s, de 7 zonden.
Je ziet bij het lopen dat je enkele malen het centrum heel dicht nadert. Je wordt er echter vervolgens weer vanaf geleid. Dit staat symbool voor het leven, ook daarin denk je er te zijn en dan blijkt dat toch weer even anders te liggen. Tevens is gebleken dat doordat je naar beneden kijkt bij het lopen en met een innerlijke reis bezig bent of kunt zijn, een gedeelte van de hersenen automatisch uitgeschakeld wordt en je dus goed kunt focussen op dat waar je op dat moment mee bezig bent.
De weg door het labyrint bestaat uit drie delen
De heenreis wordt gekenmerkt door loslaten, je maakt je hoofd los van de dagelijkse zorgen en je ontspant.
De tijd in het centrum betekent ontvangen. Je neemt rust en stelt je open voor inzichten en wellicht transformatie.
De terugreis gebruik je om dat wat je hebt mogen ontvangen een plek te geven, misschien zelfs plannen te maken met je nieuwe inzichten.
Hoe ervaar je het labyrint op de meest optimale manier?
Neem even rust voordat je het labyrint betreedt.
Loop je eigen tempo
Loop met aandacht
Wees open en ontvankelijk
BOEKENTIP (Hier met korting te koop: € 20,-)
In Wegwijs in het labyrint deelt een groep labyrintwerkers haar ontdekkingen in het labyrint. De groep maakt deel uit van LabyrintWerk.nl. De leden bieden workshops en trainingen met het labyrint aan, gebruiken het in coaching en therapeutisch werk, maken labyrintkunst of hebben een labyrint dat vrij toegankelijk is.
Het labyrint heeft één enkel pad dat slingerend naar binnen leidt. Je hoeft slechts het pad te volgen om in het centrum uit te komen. Inzichten en inspiratie neem je mee terug naar buiten. Het labyrint helpt je tot de kern te komen en antwoorden in jezelf te vinden. Door in vertrouwen voort te gaan op je pad, reis je naar jouw bestemming.
Wegwijs in het labyrint nodigt je uit op reis te gaan. Je kunt dit boek zien als een gids waarin je van alles kunt ontdekken over het labyrint. Van geschiedenis tot gebruiken, van mythes tot zelf maken en van bedoeling tot bestemming. Een boek dat je oproept het labyrint zelf te gaan ervaren of met anderen te beleven. Het labyrint biedt reizigers waar ook ter wereld de gelegenheid thuis te komen op de reis van hun leven.
In een doolhof verlies je de weg,
het labyrint wijst je de weg.