Johannes George Mieremet (1885-1967)

In 1932 verschijnt het boek Erdstrahlen als Krankheits- und Krebserreger van Gustav Freiherr von Pohl. Aardstralen worden in zijn boek in verband gebracht met kanker en andere kwaadaardige ziekten. Ziekten  bij mensen, dieren en planten, waardoor pogingen ze op te sporen een hoge vlucht namen bij het publiek.

Onder het volk bestaan en bestonden allerlei middelen als bescherming tegen aardstralen. In de jaren 50 beschermden boeren zich tegen aardstralen in hun akkers. Zo werden afschermkastjes in de grond gedaan, om gewassen te beschermen. Er zijn tevens andere remedies tegen aardstralen bedacht. Waaronder het leggen van roestige spijkers onder het bed, het bed verplaatsen, of het leggen van een stuk koper onder de vloer of om het huis. Meer weten over het ontstoren van uw huis? Klik hier.

wichelen met mieremet

Foto Ben van Meerendonk / AHF, collectie IISG, Amsterdam, 10-27-1948_05437

Wichelroedelopers

Wichelroedelopers werden ingezet om de aardstralen op te sporen. Het uitslaan van de wichelroede bij de wichelroedeloper tonen aardstralen aan. In Nederland was in de jaren 50 vooral J.G. Mieremet invloedrijk met zijn anti-aardstralenkastje of “Poverni”, dat zogenaamd POtentiaal VERschillen NIvelleert. Hij sleet zijn kastjes (die absoluut niet opengemaakt mochten worden, hoewel ze waren gemaakt van hout en koperen staafjes) voor 125 gulden aan bange mensen. Inclusief koningin Juliana en haar familie en paarden, voor wie hij op paleis Soestdijk aardstralen opspoorde.

Toch doorgaan

Mieremet ging er ook mee door nadat in 1954 de KNAW een vernietigend rapport had geschreven over wichelroedes en beschermingskastjes. Hij bleef beweren dat aardstralen echt bestaan en schadelijk zijn. In de jaren 70 en 80 van de 20e eeuw werden in Nederland weleens wichelroedelopers ingeschakeld bij de bouw van huizen om de positie van aardstralen te bepalen. Het plaatsen van ‘ontstoorders’ was populair, en ze komen ook tegenwoordig nog voor. Meet weren over wichelen? Klik hier.

wichelen met Mieremet

Foto Ben van Meerendonk / AHF, collectie IISG, Amsterdam, 10-27-1948_05436

Bijzondere foto’s

Foto links, J.G. Mieremet voor café Het Wapen van Zandvoort, 27 oktober 1948.

Foto rechts, J.G. Mieremet, 27 oktober 1948.

Na de tweede Wereldoorlog krijgt de heer Fenema, burgemeester van Zandvoort, in zijn raadhuis steeds last van hoofdpijn. De burgemeester geeft de bekende wichelroedeloper Mieremet opdracht het raadhuis te onderzoeken. Mieremet ontdekt dat de burgemeester precies op de kruising van aardstralen zit. Hij verkoopt hem enkele ‘ontstralingskastjes’. Daar heeft hij patent op onder de naam Poverni. De burgemeester voelt zich beter.

 

De POVERNI

De Poverni, ontstralingskastje uit de jaren 50. Bereik 20 meter volgens de beschrijving op de achterzijde. J.G. Mieremet was ook de oprichter van het Eerste Nederlandse Bureau voor wichelroede-onderzoek naar gezondheidschadende bodeminvloeden. Tevens heeft hij op onderstaand ontstralingskastje octrooi aangevraagd en gekregen. Dus werkt het……… toch?

poverni ontstralingskastje poverni ontstralingskastje