Labyrint

 

 

 

 

 

hansbaars.nl © 2008

Meten is Weten

Gezondheid met de Lecher antenne

Labyrint lopen

Het levenspad door het klassieke labyrint

 

Hier in Vlagtwedde in het nieuw aangelegde labyrint, van lauriertakken gemaakt. Je kunt een reis door het labyrint ondernemen met een levensvraag, een probleem of gewoon omdat je de ervaring van het lopen van een labyrint wilt ondergaan. Achteraf zullen we ook een “labyrint kaart” trekken die we gezamenlijk kunnen bespreken.

 

Je bent terecht gekomen op een bijzondere plek en we gaan op deze plek gezamenlijk een labyrint lopen. Wat is een labyrint? Een labyrint is geen doolhof, maar een ervaring, een belevenis. Zoals men wel zegt: “In een doolhof verlies je je weg, in een labyrint vind je je weg.”

Het labyrint bestaat al ruim 4000 jaar en labyrinten zijn feitelijk mythische ontwerpen die al heel vroeger gebruikt werden voor vruchtbaarheidsrituelen, symbolische bedevaarten en de beleving van spiritualiteit. In deze razendsnelle hyperactieve wereld worden de labyrinten juist weer populair zodra er meer en meer mensen op zoek gaan naar plekken die inzicht en innerlijke wijsheid bevorderen.

 

Het labyrint staat symbool voor de weg die wij afleggen in het leven, de weg naar binnen toe. Het kan gebruikt worden als een weg naar je hart, het kan mogelijke problemen oplossen, je intuïtie verbeteren, kortom het is een spiegel op je levenspad. Door het lopen van het labyrint verbind je je met de aarde en de kosmos. Het kan dienen om de zelfkennis te vergroten, een levensfase te kunnen beëindigen en een nieuwe fase te beginnen. Het kan je misschien zelfs inzichten geven en mogelijk transformeren.

 

Er zijn diverse soorten labyrinten. Hier ligt het klassieke labyrint in ronde vorm. Al op Kretenzische munten uit de 5e en 4e eeuw voor Christus werd dit labyrint afgebeeld.

 

Dit klassieke labyrint heeft 7 paden en het getal 7 is een magisch getal, som van de heilige getallen 3 en 4. Maar 7 komt ook voor in de 7 wereldwonderen, de 7 poorten van Thebe, de 7 chakra’s, de 7 zonden,

Je ziet bij het lopen door het labyrint dat je enkele malen het centrum van het labyrint heel dicht nadert. Je wordt er echter vervolgens weer vanaf geleid. Dit staat symbool voor het leven, ook daarin denk je er te zijn en dan blijkt dat toch weer even anders te liggen. Tevens is gebleken dat doordat je naar beneden kijkt bij het lopen van een labyrint en met een innerlijke reis bezig bent of kunt zijn, een gedeelte van de hersenen automatisch uitgeschakeld wordt en je dus goed kunt focussen op dat waar je op dat moment mee bezig bent.

 

De weg door het labyrint bestaat uit drie delen

 

  • De heenreis wordt gekenmerkt door loslaten, je maakt je hoofd los van de dagelijkse zorgen en je ontspant.
  • De tijd in het centrum van het labyrint betekent ontvangen. Je neemt rust en stelt je open voor inzichten en wellicht transformatie.
  • De terugreis gebruik je om dat wat je hebt mogen ontvangen een plek te geven, misschien zelfs plannen te maken met je nieuwe inzichten.

 

Hoe ervaar je het labyrint op de meest optimale manier?

 

  • Neem even rust voordat je het labyrint betreedt.
  • Loop je eigen tempo
  • Loop met aandacht
  • Wees open en ontvankelijk

 

De bouw van het Labyrint in Vlagtwedde

Zo, een nieuwe plek met de mogelijkheid om een labyrint aan te leggen. Heerlijk! We hebben een plekje in het buitengebied van Vlagtwedde gevonden met een grote voortuin en daar kunnen we een labyrint aanleggen.

 

Bij het vorige huis stond heel veel bamboe in de tuin, wat ik heb gebruikt om een bamboelabyrint aan te leggen. Bamboe stokken van 50cm, 1m en 1,5m heb ik gebruikt om op enkele plekken een vierkant klassiek labyrint uit te leggen. Hier is echter een enorme haag van Laurier. Deze haag zorgt ervoor dat we weinig licht in huis krijgen en dat betekent werk aan de winkel. De haag zal worden gesnoeid en de grote takken ga ik bewerken zodat we wederom een klassiek labyrint aan gaan leggen, maar nu van laurierstokken.

 

De Laurus Nobilis (Laurier) is een bijzondere plant met geneeskrachtige werking en we weten allemaal dat de lauwerkrans is afgeleid van deze plant. Oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied kan deze plant wel 100 jaar worden en circa 10 meter hoog.

 

Hier kan je zien hoe de haag er nu uitziet en hoe het ons uitzicht belemmert. De eerste foto is van de kant van het huis, de tweede vanaf het land.

Maar dan pak je de snoeischaar, takkentang en de boomzaag en dan ben je na een paar uur al een aardig stuk opgeschoten..... De energie voelt anders, het is weer open, licht en ontvankelijk. Het stroomt.

De kleinere takken gaan bij het tuinafval, de grotere heb ik apart gelegd, zodat deze straks gebruikt kunnen worden voor de paden van het klassieke labyrint.

 

Wat is hier verder nog aan toe te voegen..... Laurier Ontdekkingsreizen. Het pad op weg naar de creatie van het labyrint is zoals altijd een ontdekkingsreis. Waar neemt het labyrint van laurier mij mee naar toe. Waar zal het komen te liggen, hoe zal het eruit zien?

 

De grote takken zijn vrijwel allemaal geknipt en liggen klaar om op een bepaalde lengte geknipt te worden, geheel afhankelijk van de breedte van de paden.

Prettig is om de takken straks op het gras te leggen met een breedte van 50cm. Meten is weten tenslotte, dus moet ik een stuk gras reserveren van 7,5m bij 7m. Tenminste, als we het hebben over het klassieke labyrint. En dan is nog de vraag, maken we het labyrint in het vierkant of gaan we deze rond maken? Als het labyrint rond moet worden, moeten de takken korter worden afgeknipt. We gaan eerst maar eens proef leggen en kijken hoe het eruit ziet en - belangrijker nog - hoe het voelt als het labyrint vierkant is.

Ik zal er maar rond voor uitkomen, als ik hiervan moet rondkomen, zal ik eerst met de pet rond moeten gaan. Wie dan het rondje betaalt is degene die als laatste rondwaart. Maar goed, bij mij is het glas ook altijd halfrond.

 

Vandaag was het 11 graden met een frisse oost of zuidoostenwind en er is vandaag gekeken hoe het labyrint ligt als we de takken op de grond leggen. Ik moet zeggen, het ziet er mooier en duidelijker uit dan met bamboe, om het simpele feit dat de stokken veel dikker zijn en het dus overzichtelijker is. Het zien van het hele labyrint is belangrijk. Aangezien er is gekozen voor het klassieke labyrint beginnen we met een kruis en vier hoekpunten. Dit proef leggen heb ik samen gedaan met Peter Gertsen van Ambacht Berkenkracht. Hij is een handwerksman pur sang en maakt naast vingerlabyrinten van diverse houtsoorten ook didgeridoos. Kijk eens op http://ambachtberkenkracht.nl/didgeridoo.php

Nu het labyrint zo ligt, voelt dit al helemaal goed. Het is met de opening gericht naar het oosten en het ziet er al heel fraai uit. Al pratende en (over)leggende zal het grootste gedeelte blijven liggen. Wel worden kleinere takken vervangen door grotere, er zullen nog meer rondingen worden aangebracht en tot slot zal alles worden gefixeerd met ijzerdraad. Zodat niet telkens stokken teruggelegd hoeven worden.

Vanzelfsprekend wordt het hele labyrint nog schoon gemaakt, er worden nog een viertal stenen omheen gelegd en alles wordt nog vastgezet.

 

Zo, de eerste aangename lentedagen zijn gearriveerd. Het labyrint is goed neergelegd nu, smallere takken zijn vervangen door dikkere takken en het voelt nog beter nu. Aan de westkant is een vuurplaats aangelegd, omdat vuur bij een labyrintloop een extra dimensie geeft, naast warmte en gezelligheid. Bij de inwijding gaan we tenslotte ook de vier elementen toevoegen aan het labyrint: aarde, lucht, water en vuur. Nu dat ook geregeld is, wordt het tijd om het labyrint vast te zetten op de grond. Zodanig, dat we er tussendoor kunnen maaien en dat ie blijft liggen mochten deelnemers tegen de zijkanten aanlopen. Na overleg blijkt heel stevig ijzerdraad een goede optie. Dus heb ik twee rollen gekocht van 25m met een dikte van 2,7mm en we kunnen aan de slag. Dit is goed stevig ijzerdraad en kan goed gebogen worden en ook nog eens stevig worden vastgezet. Ideaal dus.

 

Op de hoogte blijven van de Labyrint activiteiten?

Meld je aan voor Labyrint Nieuws!